Sposób przygotowania:
Słodkie zapiekanki z kaszy jaglanejETAP 1:
Kaszę opłukać, zalać wodą 2 cm powyżej kaszy i lekko osolić wodę, ugotować kaszę i przestudzić.
1 jajko i 2 żółtka ubić z 2 łyżkami cukru trzcinowego do ubitych jaj dodać 1 czubatą łyżkę mąki i przestudzoną kaszę, wymieszać.
ETAP 2:
Naczynka do zapiekania lub małe słoiczki wysmarować tłuszczem i wysypać dno oraz boki mielonymi orzechami.
ETAP 3:
Na dnie ułożyć porcję ciasta, posypać rozmrożonymi jagodami i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę, następnie kolejna warstwa kaszy i owce.
ETAP 4:
2 białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli na koniec dodać trzecią łyżkę cukru i pianę rozłożyć na wierzchu deseru, posypać orzechami.
Piec w temp. 190 st około 20 minut, podawać ciepłe choć na zimno też smakuje dobrze z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Magdalena88
iziona
Kasze jaglaną to tylko na słodko ja lubię, a smak trudno opisać to trzeba spróbować i będzie smakować, albo nie :)