Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Jarzynowa polanka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sałatka jarzynowa z chrzanem jako polanka dla marynowanych pieczarek robi wrażenie zawsze kiedy zostaje podana na stół ... Polecam na wszystkie urpczystośc

Jarzynowa polanka z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynowa polanka z pieczarkami

 

  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1 duży ziemniak
  • 2 jajka
  • 1 - 2 ogórki konserwowe
  • 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 - 4 łyżki groszku konserwowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • pieczarki marynowane – małe

Sposób przygotowania:

Jarzynowa polanka z pieczarkami
Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy na miękko w mundurkach. Obieramy i kroimy w ostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydze i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy marynowane pieczarki do góry nogami, oprószamy posiekana natką pietruszki i nakładamy na wierzch sałatkę, dokładnie wygładzając - delikatnie dociskając. Obracamy sałatkę na półmisek lub talerzyk i ściągamy obręcz (pieczarki mają być u góry!)
Jarzynowa polanka z pieczarkami
do warzyw dodajemy majonez i chrzan - doprawiamy
Jarzynowa polanka z pieczarkami
całość mieszamy do połączenia składników
Jarzynowa polanka z pieczarkami
pieczarki układamy do góry nogami i posypujemy natką
Jarzynowa polanka z pieczarkami
nakładamy następnie sałatkę i delikatnie ugniatamy - obracamy i ściągamy obręcz

Tagi:

jajko jajka