CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Jęczmienny zielony ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W Azji ryż to symbol życia i podstawa dań. Robi się z niego mąkę, płatki, olej, papier. Każda kucharka ma swoje własne sposoby przyrządzania i podawania ryżu. Ja proponuję zieloną wersję.

Jęczmienny zielony ryż Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jęczmienny zielony ryż

 

  • 75 g ryżu
  • ok.450 g wody ( ok.500 ml)
  • 1 dość płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
  • sól

Sposób przygotowania:

Jęczmienny zielony ryż
Ryż przepłukać. Do wody dodać 1 płaską łyżeczkę młodego jęczmienia, lekko posolić. Zagotować wodę. Dodać ryż, gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie przykrywać garnka.

W celu rozluźnienia ryż należy starannie oddzielić widelcem. Można go podawać zarówno do słodkich dań jak i słonych.
Jęczmienny Zielony ryż
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem młodego jęczmienia