Sposób przygotowania:
Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna. Odcedzamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie lekko przesmażamy, aż warzywa się zeszklą.
Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.
W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek. Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa.
Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.
Blog: Kulinarne Przygody Gatity
Dodajemy ryż, mieszamy i dolewamy bulion. Ryż solimy i pieprzymy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż ryż będzie al dente.
W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek. Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa.
Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy.
Blog: Kulinarne Przygody Gatity
Dinah