BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałata rzymska to bardzo zdrowe , niskokaloryczne warzywo .Przygotowujemy ją na surowo lub podsmażaną.

Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej

 

Sposób przygotowania:

Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej
Ser kroimy na kwadraty . Liście sałaty płuczemy pod bieżącą wodą , osuszamy i kroimy w cienkie paseczki , podsmażamy chwilkę na patelni . Ucieramy sos , którym polejemy gotową sałatkę: mieszamy sok z cytryny z cukrem , na koniec wlewamy oliwę z oliwek , wyjdzie nam gładka emulsja . Sałatę wykładamy na talerzyk , na sałatę kawałki pokrojonego sera feta , suszone pomidorki , polewamy sosem , posypujemy ziarenkami kolendry oraz suszoną cebulką . Sałatka jest smaczna zarówno z podsmażoną sałatą , jak i też z surową .
Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej
Ser fetę kroimy na małe kawałeczki , mogą być kwadratowe .
Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej
Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą , osuszamy .
Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej
Sałatę rzymską podsmażamy krótko na patelni .
Jesienna sałatka z sałaty rzymskiej
Ucieramy sos do polania sałatki z cytryny , cukru i oliwy .

Tagi:

sery sałata ser