kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

jesienny kapuśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

do zaupy można dodać czosnek

jesienny kapuśniak

Składniki:

jesienny kapuśniak

 

Sposób przygotowania:

jesienny kapuśniak
Umyj warzywa. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obierz ze skórki, a z pora usuń uschnięte liście. Do większego garnka wlej 4 kubki wody, do mniejszego 2. Wsyp do obu garnków odrobinę wody i zagotuj. Kiedy woda w mniejszym garnku zacznie wrzeć, włóż do niej pokrojone ziemniaki, a gdy zacznie wrzeć także w większym umieść w nim marchewkę pietruszkę oraz para. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę. Kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć tam cebulę i podsmażaj ją, aż stanie się jasnozłota. Dodaj do niej kapustę i podsmażaj przez kilkanaście minut. Wyjmij z garnka warzywa, używając łyżki cedzakowej. Włóż je do miseczki. Miękkie ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, umieść w dużym garnku. Przełóż do niego także kapustę. Dodaj trochę pieprzu, liść laurowy i pokrojona marchewkę. Zagotuj wszystkie składniki.