Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Jesienny sos pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny i prosty w przygotowaniu sos idealnie osłodzi długie, jesienne wieczory :)

Jesienny sos pomarańczowy

Składniki:

Jesienny sos pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Jesienny sos pomarańczowy
Pomarańczę obrać ze skórki. Skórkę pokroić w bardzo cienkie paseczki, a sam owoc w drobną kostkę. Do garnka wlać sok pomarańczowy, cukier i skórkę pomarańczową. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodać pomarańczę w cząstkach. Następnie dodać likier i cynamon i dokładnie wymieszać. Potrzymać na ogniu jeszcze jakieś 3 minuty. Sosem można polać naleśniki, knedle lub wszelkiego rodzaju desery czy ciastka.