Sposób przygotowania:
Sernik z owocami leśnymi i migdałamiCiasto kruche
Do przesianej mąki, dodajemy żółtko, cukier i pokrojone masło. Zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy.
Masa serowa
Ser mielimy w maszynce min. dwukrotnie. Jajka roztrzepujemy razem z cukrem.
W misce umieszczamy zmielony ser, jajka, obie mąki oraz śmietanę i delikatnie miksujemy, tylko do momentu połączenia. Powstałą masę wylewamy na wystudzony kruchy spód.
Na wierzchu masy układamy owoce. Posypujemy płatkami migdałów.
Sernik pieczemy ok. 1 h 20 min. w temp. 150'C lub do chwili kiedy będzie sprężysty i ścięty (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy w uchylonym piekarniku.
karola25
Smakowite Jadło
Polecam, jest pyszny :)