SUPERPRZEPIS

Sernik z owocami leśnymi i migdałami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sernik z owocami leśnymi i migdałami Więcej zdjęć (7)

Puszysty sernik z leśnymi owocami i płatkami migdałów jest idealny na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne. Mimo swojej prostoty znika ze stołu momentalnie.

Składniki:

Sernik z owocami leśnymi i migdałami

Ciasto kruche

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Sernik z owocami leśnymi i migdałami

Ciasto kruche

Do przesianej mąki, dodajemy żółtko, cukier i pokrojone masło. Zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy.

Masa serowa

Ser mielimy w maszynce min. dwukrotnie. Jajka roztrzepujemy razem z cukrem.
W misce umieszczamy zmielony ser, jajka, obie mąki oraz śmietanę i delikatnie miksujemy, tylko do momentu połączenia. Powstałą masę wylewamy na wystudzony kruchy spód.
Na wierzchu masy układamy owoce. Posypujemy płatkami migdałów.

Sernik pieczemy ok. 1 h 20 min. w temp. 150'C lub do chwili kiedy będzie sprężysty i ścięty (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy w uchylonym piekarniku.

Sernik z owocami leśnymi i migdałami
Sernik z owocami i płatkami migdałów na kruchym spodzie
Sernik z owocami leśnymi i migdałami
Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą całość
Sernik z owocami leśnymi i migdałami
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy
Sernik z owocami leśnymi i migdałami
Ciasto kruche przed pieczeniem ponakłuwać widelcem
Sernik z owocami leśnymi i migdałami
Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie
Sernik z owocami leśnymi i migdałami
Na masę serową wyłożyć owoce i posypać całość płatkami migdałów.

Tagi:

sernik ciasto