SUPERPRZEPIS

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą

Połączenie słodkiej śmietany, kwaskowatych jeżyn, mlecznej czekolady i kruchego ciasta. Całość błyskawicznie znikła z patery :)

Składniki:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa
  • cukier puder
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • ok. 30 dag jeżyn

Sposób przygotowania:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą

ETAP 1:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto.

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać zimne masło, posiekać na drobne grudki.
Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

ETAP 2:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą
Te czarne kropeczki w cieście to nie paprochy, tylko kawałki wanilii :)

Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ja rozwałkowałam ciasto na silikonowej podkładce, ale przy jej braku, trzeba to zrobić między warstwami folii.
Nadmiar ciasta odciąć, dno nakłuć widelcem, foremkę ponownie wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.

ETAP 3:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą
Z odciętego ciasta wykroić listki, upiec je razem z tartą.

Z odciętego ciasta wyciąć foremką listki (lub wykroić nożem), również włożyć je do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papieru, obciążyć (fasolą, grochem, lub ceramicznymi kuleczkami).
Piec 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia.
Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na płaski talerz.
Razem z tartą upiec listki z ciasta, pilnując, żeby się nie przypaliły.

ETAP 4:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą
Wystudzone ciasto posypać startą czekoladą.

Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dwie łyżki odłożyć, resztę rozsypać równą warstwą na wystudzonym cieście.

ETAP 5:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą
Ubitą na sztywno i dosłodzoną do smaku śmietanę wymieszać z jeżynami.

Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić według smaku, zmiksować ze schłodzoną żelatyną i przy pomocy łopatki wymieszać z jeżynami – kilka owoców zostawić do dekoracji.

ETAP 6:

Tarta śmietanowa z jeżynami i czekoladą
Masę śmietanową wyłożyć na warstwę czekolady.

Masę śmietanową wyłożyć na wysypany czekoladą spód, posypać odłożoną czekoladą.
Wierzch przybrać listkami z ciasta i pozostałymi jeżynami.

Tagi:

tarta