Sposób przygotowania:
Jeżyny Eli w cukrze na zimę
Jeżyny wsypać na sito i umyć pod bieżącą wodą. Umyte jeżyny przebrać z ewentualnych liści i szypułek. Do umytych i wyparzonych słoików wsypać jeżyny do 1/3 wysokości słoika i dodać 2 czubate łyżki cukru. Następnie wsypać znowu 1/3 wysokość słoika jeżyn i następne 2 łyżki cukru. Uzupełnić słoiki jeżynami i zamknąć wieczka. Do garnka z dużym dnem włożyć czystą ściereczkę kuchenną i włożyć słoiki z jeżynami. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 30 minut,aż cukier się rozpuści a jeżyny puszczą sok. Słoiki wyjąć z garnka. Gdy ostygną wynieść w chłodne miejsce np do spiżarni lub piwnicy. Smacznego!
edytaha
Musiczone.pl
eli_555
Ustawiam w normalnej pozycji .