eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1445]

Jeżyny Eli w cukrze na zimę

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jeżyny w cukrze są na zimę jak znalazł. Można je dodawać do gotowanego ryżu,makaronu,czy przygotować sos do klusek na parze.

Jeżyny Eli w cukrze na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżyny Eli w cukrze na zimę

 

 

  • jeżyn. Na każdy słoik 620 ml z jeżynami dałam 4 duże łyżki z czubkiem cukru

Sposób przygotowania:

Jeżyny Eli w cukrze na zimę
Jeżyny wsypać na sito i umyć pod bieżącą wodą. Umyte jeżyny przebrać z ewentualnych liści i szypułek. Do umytych i wyparzonych słoików wsypać jeżyny do 1/3 wysokości słoika i dodać 2 czubate łyżki cukru. Następnie wsypać znowu 1/3 wysokość słoika jeżyn i następne 2 łyżki cukru. Uzupełnić słoiki jeżynami i zamknąć wieczka. Do garnka z dużym dnem włożyć czystą ściereczkę kuchenną i włożyć słoiki z jeżynami. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować około 30 minut,aż cukier się rozpuści a jeżyny puszczą sok. Słoiki wyjąć z garnka. Gdy ostygną wynieść w chłodne miejsce np do spiżarni lub piwnicy. Smacznego!
Jeżyny Eli w cukrze na zimę
Jeżyny wsypać na sito,umyć pod bieżącą wodą i przebrać z ewentualnych liści i szypułek
Jeżyny Eli w cukrze na zimę
Do umytych i wyparzonych słoików wsypać jeżyny do 1/3 wysokości słoika.
Jeżyny Eli w cukrze na zimę
Na jeżyny wsypać do każdego słoika po 2 czubate łyżki cukru.
Jeżyny Eli w cukrze na zimę
Do każdego słoika dodać jeszcze warstwę jerzyn,2 łyżki cukru,warstwę jerzyn i zakręcić wieczka.

Tagi:

owoce jeżyny