dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jogurtowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny włoski deser o obniżonej zawartości kalorycznej oblany frużeliną wiśniową. Proste w przygotowaniu i smaczne.

Jogurtowa panna cotta

Składniki:

Jogurtowa panna cotta

 

  • 50 dag jogurtu naturalnego
  • 3/4 szkl mleka
  • 3 łyż cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyż żelatyny
  • 1 słoik frużeliny wiśniowej

Sposób przygotowania:

Jogurtowa panna cotta

PIerwszy etap przygotowania:

Jogurtowa panna cotta
W ciełym mleku rozpuszczamy cukier i żelatynę.

Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy cukry. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy namoczoną w 3 łyżkach wody żelatynę. Dokładnie mieszamy.

Drugi etap przygotowania:

Jogurtowa panna cotta
Jogurt naturalny mieszamy z ciepłym mlekiem.

Jogurt naturalny przelewamy do miski. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy, aż całość dokładnie się połączy.

Trzeci etap przygotowania:

Jogurtowa panna cotta
Masę jogurtową wlewamy do pucharków i schładzamy.

Masę przelewamy do pucharków lub foremek. Schładzamy w lodówce ok 3 godziny do stężenia. Gotowy deser oblewamy frużeliną wiśniową.
Smacznego!