Sposób przygotowania:
Jogurtowa pianka z galaretką i mango
Na dnie tortownicy o średnicy 15 cm ułożyć biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, ubijając aż białka będą gęste i błyszczące. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryny i likierem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżce jogurt cały czas mieszając. Ostudzoną masę jogurtową dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Mango obrać, połowę pokroić w kostkę, a drugą połowę zostawić do dekoracji. 2 łyżki galaretki odłożyć do dekoracji. Mango pokrojone w kostkę dodać do galaretki, wstawić do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na jogurtową piankę. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje wyłożyć drugą część jogurtowej pianki. Odłożone wcześniej mango pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu, posmarować odłożoną wcześniej galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Boki ozdobić truskawkami i dekoracjami czekolady.
marietta