Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jogurtowe lody z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lody z jogurtu greckiego z dodatkiem roztopionej w mleku białej czekolady.

Jogurtowe lody z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe lody z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe lody z białą czekoladą
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Mleko zagotować. Gorące mleko powoli wlewać do kremu z żółtek i cały czas mieszać. Do gorącego płynu wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi. Wszystko dobrze ostudzić. Do ostudzonego płynu dodać jogurt, wymieszać i przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. pół godziny. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków.
Jogurtowe lody z białą czekoladą
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.
Jogurtowe lody z białą czekoladą
Krem z żółtek zalany gorącym mlekiem i rozpuszczona w tym czekolada.
Jogurtowe lody z białą czekoladą
Lodowy płyn ubijany w maszynce do lodów.
Jogurtowe lody z białą czekoladą
Gotowa lodowa masa przełożona do plastikowego pojemnika.

Tagi:

czekolada lody