migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne muffinki z dodatkiem czerwonych porzeczek to świetny pomysł na szybki deser. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest delikatne i wilgotne.

Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką

 

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 200 g czerwonej porzeczki bez ogonków

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka. Następnie połączyć zawartość obu misek.

Ciasto przełożyć do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 foremki.

Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 20-25 minut, funkcja góra-dół. Muffinki wyjąć z foremki i ułożyć na kratce do wystudzenia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek.
Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką
W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli jogurt, olej i jajka.
Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką
Następnie połączyć zawartość obu misek.
Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką
Ciasto przełożyć do foremki na muffinki, u mnie silikonowa. Ciasta nałożyć na wysokość ok 3/4 formeki.
Jogurtowe muffinki z czerwoną porzeczką
Na wierzchu posypać porzeczkami. Formę wstawic do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 20-25 minut, funkcja góra-dół.