Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek.

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną
Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia.

Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste.

Miksując wbić po jednym jajku.  Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. 

Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę.

Formować kulki  jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt.

Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min.

Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Smacznego.
Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną
Bogata i zdrowa wersja kruchych ciasteczek. Idealna dla dzieci.