Sposób przygotowania:
Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną
Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste.
Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.
Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę.
Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt.
Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min.
Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Smacznego.
Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste.
Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.
Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę.
Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt.
Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min.
Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Smacznego.
SylaUla