Sposób przygotowania:
Orkiszowe muffinki z agrestem i czerwoną porzeczkąETAP 1:
Przygotuj 6 wolno stojących papilotek, jeśli nie posiadasz takich, dno foremki do muffinek wyłóż papilotkami (8-9 papilotek). Białka oddziel od żółtek. Białka ubij w miseczce na sztywno.
Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym i żółtkami. Gdy masa będzie gładka wsyp obie mąki, proszek do pieczenia i dodaj śmietankę. Zmiksuj dokładnie. Na końcu dodaj ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszaj całość do połączenia składników.
Agrest i porzeczki opłucz i pozbaw szypułek, część odłóż do dekoracji.
Z zimnego masła, cukru i mąki gryczanej zagnieć kruszonkę (konsystencja mokrego piasku).
Piekarnik nagrzej do 170 stopni, papilotki napełnij ciastem do 2/3 wysokości, dodaj owoce,a wierzch posyp kruszonką. Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez 30 minut do tzw suchego patyczka.
Gotowe muffinki wystudź, przed podaniem lekko posyp cukrem pudrem.