Sposób przygotowania:
Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczkąPrzygotowanie sera:
1. Ser ma kremową konsystencję więc można go pociąć w małe kawałeczki lub jak ja to zrobiłam - zetrzeć na grubych oczkach.
Składniki suche:
2. Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pieprz.
3. Dodaj ser i dokładnie ze sobą wymieszaj.
Składniki mokre:
4. Do wysokiego naczynia wbij jajka i roztrzep widelcem.
5. Dodaj jogurt i olej i wymieszaj na jednolitą masę.
6. Przelej do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie do pieczenia:
7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
8. Przygotuj formę na 12 muffinek. Każdy otwór spryskaj olejem.
9. Nakładaj jednakowe porcje ciasta do blaszki. Po środku zrób łyżką mały dołek.
10. W każdy dołek nakładaj łyżeczkę galaretki z czerwonej porzeczki i przykrywaj łyżeczką ciasta.
11. Wstaw do piekarnika na 20 min i piecz, aż będą złoto-brązowe.
12. Po upieczeniu zostaw do przestygnięcia.
13. Jedz na ciepło.
Smacznego!