AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tym razem kombinacja kremowego sera pleśniowego i galaretki z czerwonej porzeczki. Pasują do siebie wyśmienicie. Czerwona porzeczka nadaje wyrazistości dość mdłemu w smaku serowi.

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką

Przygotowanie sera:

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką
Ser wolałam zetrzeć. Łatwiej się wtedy rozkłada po całej powierzchni masy.

1. Ser ma kremową konsystencję więc można go pociąć w małe kawałeczki lub jak ja to zrobiłam - zetrzeć na grubych oczkach.

Składniki suche:

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką
Trzeba dokładnie wymieszać, żeby ser się rozłożył równomiernie po całej powierzchni

2. Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pieprz.

3. Dodaj ser i dokładnie ze sobą wymieszaj.

Składniki mokre:

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką
Polącz ze sobą składniki mokre i suche w jednolitą masę.

4. Do wysokiego naczynia wbij jajka i roztrzep widelcem.

5. Dodaj jogurt i olej i wymieszaj na jednolitą masę.

6. Przelej do miski ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie do pieczenia:

Muffinki z serem Brie i czerwoną porzeczką

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

8. Przygotuj formę na 12 muffinek. Każdy otwór spryskaj olejem.

9. Nakładaj jednakowe porcje ciasta do blaszki. Po środku zrób łyżką mały dołek.

10. W każdy dołek nakładaj łyżeczkę galaretki z czerwonej porzeczki i przykrywaj łyżeczką ciasta.

11. Wstaw do piekarnika na 20 min i piecz, aż będą złoto-brązowe.

12. Po upieczeniu zostaw do przestygnięcia.

13. Jedz na ciepło.

Smacznego!