Sposób przygotowania:
Kokosowe kostki
Ciasto;
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Do utartych żółtek stopniowo przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(blaszkę o wymiarach 26/30 cm).
Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 30 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić.
Polewa;
Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę ,cukier kilka kropli olejku migdałowego czy wanilii (według swojego smaku ).
Cały czas mieszając dodać kakao.
Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.
Wystudzone ciasto pokroić w kostkę wielkości około 2,5 na 2,5 cm.
Kostki zamaczać w gorącej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Do utartych żółtek stopniowo przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(blaszkę o wymiarach 26/30 cm).
Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 30 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudzić.
Polewa;
Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę ,cukier kilka kropli olejku migdałowego czy wanilii (według swojego smaku ).
Cały czas mieszając dodać kakao.
Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.
Wystudzone ciasto pokroić w kostkę wielkości około 2,5 na 2,5 cm.
Kostki zamaczać w gorącej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Kokosowe kostki wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły ze stołu.
gosiapiotrek23
BozenaMatuszczyk
Miło mi dziękuję.;)