BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kokosowe kostki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam wam bardzo smaczne kokosowe kostki które przygotowałam z okazji dnia ojca. Kostki były zaskoczeniem dla rodzinki.

Kokosowe kostki Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Kokosowe kostki

 

  • Składniki na ciasto;
  • mąka 1/2 szkl,
  • cukier puder 1/2 szkl,
  • jajka 6 szt,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • Polewa;
  • margaryna 1 kostka,
  • cukier 1/2 szkl,
  • olejek migdałowy lub wanilii kilka kropel (według swojego smaku),
  • kakao 3 łyżki,
  • woda 5 łyżek,

 

  • Dodatkowo;
  • wiórki kokosowe 300 g,

Sposób przygotowania:

Kokosowe kostki
Ciasto;

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.

Do utartych żółtek stopniowo przesiewać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.

Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.(blaszkę o wymiarach 26/30 cm).

Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 30 minut a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić.

Polewa;

Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę ,cukier kilka kropli olejku migdałowego czy wanilii (według swojego smaku ).

Cały czas mieszając dodać kakao.

Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.

Wystudzone ciasto pokroić w kostkę wielkości około 2,5 na 2,5 cm.

Kostki zamaczać w gorącej polewie, a następnie w wiórkach kokosowych.
Kokosowe kostki
Żółtka ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem
Kokosowe kostki
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
Kokosowe kostki
Delikatnie łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek
Kokosowe kostki
Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę
Kokosowe kostki
Pieczemy temperaturze 180 stopni około 30 minut a najlepiej do suchego patyczka
Kokosowe kostki
Wodę zagotowujemy dodajemy margarynę i rozpuszczamy
Kokosowe kostki
Do rozpuszczonej margaryny dodajemy kakao cały czas mieszając
Kokosowe kostki
Ciasto po upieczeniu wystudzeniu kroimy w kostkę
Kokosowe kostki
Każdą kostkę zamaczamy w gorącej polewie
Kokosowe kostki
Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych
Kokosowe kostki
Gotowe kostki

Tagi:

ciastka kokos