Sposób przygotowania:
Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach
Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Do miski przekładamy serek homogenizowany oraz jogurt i mieszamy, dodajemy zimną zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy jogurtowa (nałożyłam około ¾ wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki na około 25 minut by jogurtowiec stężał. W tym czasie rozrabiamy czerwoną galaretkę w 400 ml wody i ją studzimy. Czereśnie płuczemy, możemy je wypestkować. Na warstwę jogurtu nakładamy czereśnie i zalewamy 2-3 łyżkami czerwonej zimnej galaretki, wstawiały na 15 min do lodówki, po czym zalewamy pozostałą galaretką. Deserem wkładamy do lodówki na około 2-3 h do całkowitego zastygnięcia. Następnie moczymy ranty szklaneczek w wodzie, odwracając je do góry dnem. Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe, rant szklaneczek obtaczamy w kokosie. Deserek jest gotowy do podania :) Smacznego.
zbysiowa
kasnaj