Podobno czereśnie trafiły do Europy za sprawą żołnierzy rzymskich. Ich sława rozciągała się od Kapadocji poprzez Persję aż po Iran. Dziś także możemy cieszyć się ich rewelacyjnym smakiem.
Warto wiedzieć, że czereśnie oprócz zalet smakowych, mają również walory lecznicze - doskonale regulują pracę przewodu pokarmowego, odkwaszają organizm i chronią przed miażdżycą.
W kuchni są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Wspaniale sprawdzają się również jako wino, nalewki, czy zwykłe soki lub napoje. Zobaczcie, w jakich ciastach, ciastkach i deserach czereśnie nie mają sobie równych!
Ciasta z czereśniami
Czereśniowe ciasteczka
Czereśnie doskonale podkreślają też smak różnorodnych ciastek i ciasteczek. Bardzo zachęcająco wyglądają francuskie kółeczka z czereśniami przygotowane przez zewę. Cukiereczek13 kusi uroczymi serowymi babeczkami z czereśnią. Zaś wedith1 proponuje wyborne eklerki z mascarpone i czereśniami.
Deser z krainy czereśni
Czereśnie zajmują też ważne miejsce w deserowej kategorii kulinarnej. Te czerwone owoce idealnie komponują się z deserami jogurtowymi, śmietankowymi i owocowymi. Konczi inspiruje przepisem na efektowny jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach. Mysza75 podaje przepis na zdrowy pucharek czereśniowo-truskawkowy. Natomiast czekoladka_m pokazuje, jak zrobić czereśnie zapiekane w budyniu, które z powodzeniem sprawdzą się jako pyszna propozycja na podwieczorek.
Zachęcamy Was do dzielenia się Waszymi pomysłami na smakołyki z czereśniami w roli głównej!