Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jogurtowo-jagodowy koktajl z bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam takie desery, przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo pyszne. Połączenie lekko kwaśnych owoców z bardzo słodką śmietanką jest cudowne. Taki deser polecam na upalne dni, najlepiej na deser mniam. Zapraszam.

Jogurtowo-jagodowy koktajl z bitą śmietaną

Składniki:

Jogurtowo-jagodowy koktajl z bitą śmietaną

Składniki:

  • 40 dag jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki )
  • cukier do smaku
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 125 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • kolorowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-jagodowy koktajl z bitą śmietaną
1. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy je razem z jogurtem naturalnym i cukrem do smaku.

2. Śmietanę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy.

3. Koktajl rozlewamy do czterech szklanek. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, następnie wyciskamy ją do szklanek z koktajlem, na koniec dekorujemy posypką i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Rady:

Z przepisu wychodzi 4 takie porcje jak na zdjęciu.

Zamiast ,, Śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudem do smaku.

Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.