Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Dorsz z groszkiem cukrowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny dorsz podany z serkiem kremowym oraz cytrynowym groszkiem cukrowym. Pyszne połączenie ryby z warzywem, polecam na obiad.

Dorsz z groszkiem cukrowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dorsz z groszkiem cukrowym

 

  • 2 kawałki dorsza ze skórą
  • 200 g groszku cukrowego
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki serka kremowego ze szczypiorkiem ( u mnie serek Philadelphia)
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Dorsz z groszkiem cukrowym
Kawałki dorsza ze skora skropić sokiem z polowy cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na około godzinę.

Groszek cukrowy dokładnie opłukać, odcedzić. Ewentualnie poodcinać końcówki.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego , wrzucić groszek cukrowy, skropić polowa soku z cytryny, posolić, posypać pieprzem i chwile smażyć na średnim ogniu. Zestawić z ognia.

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, na gorący olej położyć kawałki dorsza, od strony ze skórą. Lekko zrumienić, odwrócić rybę na drugą strunę, również lekko zrumienić. Dolać sok powstały z ryby i dusić na małym ogniu około 5 minut. Zmniejszyć ogień do bardzo małego.

Na każdy kawałek ryby nalozyc łyżkę serka, i posypać szczypiorkiem. Patelnie przykryć pokrywka. Gdy serek się lekko roztopi pod wpływem ciepła, nałożyć rybę na talerz wraz z groszkiem cukrowym.

Smacznego
Dorsz z groszkiem cukrowym
Rybę posolić, popieprzyc, skropić sokiem z cytryny
Dorsz z groszkiem cukrowym
Groszek cukrowy podsmazyc na oleju kokosowym
Dorsz z groszkiem cukrowym
Na oleju kokosowym podsmazyc kawałki ryby
Dorsz z groszkiem cukrowym
Na ryby nalozyc po łyżce serka kremowego i posypać szczypiorkiem