iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Jogurtowo-owocowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne i uroczo wilgotne babeczki jogurtowe są bardzo proste w przygotowaniu.

Jogurtowo-owocowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowo-owocowe babeczki

 

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jogurtu truskawkowego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jogurtowo-owocowe babeczki
Osobno wymieszać na sucho przesianą mąkę, cukier, sól, cynamon oraz sodę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubić jogurt z jajkiem, dodać masło, wymieszać i wlać do suchych składników. Przy pomocy łyżki wszystko delikatnie wymieszać na koniec dodać truskawki. Małe foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w nagrzanym do 200 st piekarniku. Ja miałam silikonowe foremki więc ich nie smarowałam wcześniej tłuszczem, ale jeśli używamy metalowych foremek to musimy je wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Upieczone i wystudzone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem, ozdobić dowolnymi owocami.
Jogurtowo-owocowe babeczki
Płynne składniki wymieszać z suchymi składnikami
Jogurtowo-owocowe babeczki
Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone truskawki
Jogurtowo-owocowe babeczki
Po dodaniu truskawek ciasto delikatnie wymieszać
Jogurtowo-owocowe babeczki
Ciastem napełnić małe foremki do babeczek