Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1282]

Muffinki z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Muffinki z bakaliami- to idealny deser dla całej rodziny. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Muffinki z bakaliami

Składniki:

Muffinki z bakaliami

 

  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100ml mleka,
  • 250g mąki,
  • 150g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120g bakalii (skórki kandyzowanej, rodzynek, żurawiny),
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • kandyzowana papaja w kostkach do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Muffinki z bakaliami
1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Jajka mieszam trzepaczką z mlekiem i olejem. Masę płynną stopniowo dodaję do suchych składników. Dokładnie mieszam.

2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffiny (do 3/4 wysokości). Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam upieczone muffinki. Wierzch muffinek dekoruję kandyzowanymi kostkami papaji.