KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kacza pierś z jabłkami w winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kacza pierś z jabłkami winnym musie.

Kacza pierś z jabłkami w winie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kacza pierś z jabłkami w winie

 

  • świeża pierś kacza,
  • jabłko,
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kacza pierś z jabłkami w winie
Pierś kaczą dokładnie myjemy osuszamy, nacinamy skórkę w paski, nacieramy solą i pieprzem.. Na patelni obsmażamy po kilka minut z każdej strony, dłużej od strony skórki. Pierś wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na 15 minut. W wolnej chwili robimy mus, pokrojone jabłka zalewamy winem i gotujemy aż uzyskamy gęsty mus. Kaczą pierś kroimy w cienkie plastry i układamy na musie z jabłek na talerzu. SMACZNEGO.
Kacza pierś z jabłkami w winie
Kaczkę dokładnie myjemy osuszamy, nacinamy , obsypujemy przyprawami.
Kacza pierś z jabłkami w winie
Pierś obsmażamy na patelni z każdej strony.
Kacza pierś z jabłkami w winie
Obsmażoną pieczemy w piekarniku przez kilka minut.