Drób jest bardzo ceniony za dużą zawartość białka i wszechstronność w przyrządzaniu go. Kacze mięso jest dość tłuste, kaloryczne i twarde, ale odpowiednio przygotowane jest bardzo smaczne i kruche.
Najważniejszym elementem w wyborze dobrego kaczego mięsa jest wiek zwierzęcia. Im ptak jest młodszy tym jego mięso jest smaczniejsze.
Kolejnym warunkiem pysznej kaczki są przyprawy i zioła, które dodają jej pysznego aromatu. Rozmaryn, majeranek czy cząber będą idealnym towarzystwem dla naszego mięsa. Kaczka jest także jednym ze świątecznych mięs, coraz częściej przyrządzanych na Święta Bożego Narodzenia.
Piersi z kaczki doskonale smakują, po kilkugodzinnym marynowaniu. Marynata z czosnkiem, imbirem, anyżem, miodem i sosem sojowym idealnie zmiękczy mięso drobiowe, tak przygotowane najlepiej smakuje upieczone na grillu.
Wywar z kaczki to wspaniała baza do zupy, można do niej wykorzystać kawałki kaczki i dodać ulubione warzywa. Najlepsza jest jednak kaczka pieczona - faszerowana jabłkami lub gruszkami to świetne połączenia smakowe - charakterystycznego mięsa ze słodką nutą owoców. Idealnym dodatkiem do tak pysznego dania będzie lampka czerwonego wina!
Zdjęcie: Fotolia