ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką, idealne na każdą okazję.

Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem

 

  • cukier 1 szklanka,
  • mąka tortowa 4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • kakao 6 łyżek,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • jajka 4 sztuki "L",
  • palma stopiona 250 gram,
  • woda 100 ml zimna,
  • rabarbar 6 sztuk

 

  • kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka,
  • mąka tortowa 1 szklanka,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma 15 dag miękka

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukier wanilinowy. Wbić jajka, wlać stopioną palmę z zimną wodą i mikserem z 3 minuty na najwyższych obrotach wyrabiać dość gęste ciasto.

Keksówki silikonowe 20 cm (lub forma 30x25 cm), ciasto wyłożyć do keksówek, wygładzić wierzch, wsypać obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar.

Mąki, cukier, miękką palmę palcami zrobić kruszonkę, wysypać na rabarbar, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół. Ciasto piec około 50 minut, w formach dobrze wystudzić.
Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem
Wszystkie składniki ucieramy od razu razem.
Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem
Rabarbar obrany kroić na 1 centymetrowe kawałki od razu na ciasto.
Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem
Mąka krupczatka z tortową daje kruszonce chrupkości.
Kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem