WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Ciasto marmurkowe z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotne ciasto ucierane marmurkowe na oleju śmietankowo - kakaowe z rabarbarem. Posypane cukrem pudrem.

Ciasto marmurkowe z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto marmurkowe z rabarbarem

 

  • 5 jaj
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczki kakao
  • ok. 300g rabarbaru
  • Aromat śmietankowy do ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto marmurkowe z rabarbarem

ETAP 1:

Jajka zmiksować z cukrem waniliowym i kryształem na puszystą masę. Dodać olej i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ubitych jajek.

Masę rozdzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.

Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Poukładać na cieście.

Piec ok godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto marmurkowe z rabarbarem
Ciasto marmurkowe po upieczeniu i wystudzeniu
Ciasto marmurkowe z rabarbarem
Kawałki rabarbaru poutykane na wierzchu ciasta
Ciasto marmurkowe z rabarbarem
Ciasto jasne i ciemne nalane do tortownicy
Ciasto marmurkowe z rabarbarem
Zmiksowane ciasto podzielone na jasne i ciemne
Ciasto marmurkowe z rabarbarem