Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasteczka cytrynki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasteczka na podwieczorek. Obłędnie pachnące, takie cytrynowe. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. Wychodzi dwie spore blaszki, więc są bardzo podzielne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie.

Ucierane ciasteczka cytrynki

Składniki:

Ucierane ciasteczka cytrynki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny
  • skórka otarta z jednej średniej cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasteczek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasteczka cytrynki
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko, dodajemy sok i skórkę z cytryny i ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.

2. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy ciasto.

3. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy wałeczki i formujemy ciasteczka w kształcie litery ,,s''.

4. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

5. Upieczone studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 2 spore blaszki ciastek.