smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciasto ucierane z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto , które zawsze się udaje i można piec je z różnymi owocami. Ja upiekłam z rabarbarem. Polecam, bo jest pyszne.

Ciasto ucierane z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie łodygi rabarbaru
  • cukier puder do posypania ciasta

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem
1 Rabarbar obrać, pokroić w 5 mm plasterki wsypać do niego 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut Po tym czasie sok odsączyć od owoców.

2 W garnuszku rozpuścić masło i przestudzić.

3 Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Wlać masło i dokładnie połączyć składniki.

4 Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

5 Ciasto przelać do tortownicy i posypać rabarbarem 6 Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem