gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto ucierane z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tak przygotowane ciasto polecam do popołudniowej kawki. Jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto ucierane z rabarbarem

Składniki:

Ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto

Kruszonka

  • 130 gram margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 110 gram cukru
  • 170 gram mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z rabarbarem

ETAP 1:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Do miski wkładamy żółtka, cukier i cukier waniliowy.

Żółtka ucieramy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym.

ETAP 2:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Do utartej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

Dodajemy sok z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 3:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Białka ubijamy na sztywną pianę w misce.

Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno.

ETAP 4:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy.

Po czym dodajemy je do ciasta i mieszamy łyżką.

ETAP 5:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i równamy.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej blachy i rozsmarowujemy równo.

ETAP 6:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Rabarbar kroimy na kawałki i układamy na cieście.

Na cieście układamy rabarbar pokrojony na kawałki.

ETAP 7:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki na kruszonkę przełożone do miski zagniatamy.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i zagniatamy.

ETAP 8:

Ciasto ucierane z rabarbarem
Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i ciasto wkładamy do piekarnika.

Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto