Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kakaowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne faworki z dodatkiem kakao. Idealne z filiżanką kawy. Na podwieczorek. Pysznie pachną i smakują. Polecam.

Kakaowe faworki

Składniki:

Kakaowe faworki

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia faworków

Sposób przygotowania:

Kakaowe faworki

Wykonanie ciasta:

Kakaowe faworki
Z podanych składników zagniatamy ciasto na faworki.

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto na faworki. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.

Czynność należy powtórzyć kilka razy. Następnie tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Formowanie faworków:

Kakaowe faworki
Nastepnie ciasto wałkujemy i formujemy faworki.

Po tym czasie na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cieniutko, kroimy je w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie nożem i przeciągamy przez nie jeden koniec.

Uformowane:

Kakaowe faworki
Uformowane faworki układamy na tacy oprószonej mąką.

Układamy na tacy lekko oprószonej mąką pszenną.

Smażenie:

Kakaowe faworki
Smażymy faworki z obu stron po kilka minut.

Na rozgrzanym oleju w większym garnku smażymy faworki z obu stron przez kilka minut.

Odsączanie:

Kakaowe faworki
Odsączmy je na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju.

Usmażone faworki wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podanie:

Kakaowe faworki
Gotowe faworki oprószamy według uznania cukrem pudrem i podajemy.

Gotowe faworki oprószamy według uznania cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Ocet nie jest w faworkach wyczuwalny.