Sposób przygotowania:
Kakaowe faworkiWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto na faworki. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.
Czynność należy powtórzyć kilka razy. Następnie tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
Formowanie faworków:
Po tym czasie na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cieniutko, kroimy je w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie nożem i przeciągamy przez nie jeden koniec.
Uformowane:
Układamy na tacy lekko oprószonej mąką pszenną.
Smażenie:
Na rozgrzanym oleju w większym garnku smażymy faworki z obu stron przez kilka minut.
Odsączanie:
Usmażone faworki wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podanie:
Gotowe faworki oprószamy według uznania cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 32 sztuki w zależności jak duże zrobimy.
Ocet nie jest w faworkach wyczuwalny.