Sposób przygotowania:
Faworki - domowy chrust
Mąkę mieszamy z sol, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i składamy na 4 - uderzamy wałkiem do połączenia i napowietrzenia. Czynność powtarzamy 3-4 razy.
Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacięcie formując faworka.
Faworki smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.
Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik.
Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem.
Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacięcie formując faworka.
Faworki smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.
Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik.
Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla