Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Faworki - domowy chrust

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faworki - domowy chrust, czyli pozycja której nie może zabraknąć w karnawale. Idealne, kruchutkie. Podane z cukrem pudrem świetnie pasują do wszelakich kaw czy herbat.

Faworki - domowy chrust  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki - domowy chrust

 

  • 300-350 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu

 

  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz do smażenia (smalec bądź olej - smażymy na głębokim tłuszczu)

Sposób przygotowania:

Faworki - domowy chrust
Mąkę mieszamy z sol, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i składamy na 4 - uderzamy wałkiem do połączenia i napowietrzenia. Czynność powtarzamy 3-4 razy. 

Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacięcie formując faworka.  

Faworki smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.  

Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik.  

Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem. 
Faworki - domowy chrust
Do miski przekładamy wszystkie składniki - zagniatamy
Faworki - domowy chrust
ciasto wałkujemy, składamy i ugniatamy uderzając wałkiem
Faworki - domowy chrust
wałkujemy ciasto, kroimy w paseczki i przewijamy w faworki
Faworki - domowy chrust
smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron