Sposób przygotowania:
Cytrynowo-waniliowe faworki
1. Z podanych składników należy zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto kilkakrotnie składać i ubijać tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Po tej czynności ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
2. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto dość cienko, kroić w prostokąty, na środku każdego zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.
3. Następnie na rozgrzanym oleju smażyć faworki z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażone faworki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószać obficie cukrem pudrem i podawać.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można ewentualnie użyć jeden cukier waniliowy.
2. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto dość cienko, kroić w prostokąty, na środku każdego zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.
3. Następnie na rozgrzanym oleju smażyć faworki z obu stron na złoty kolor.
4. Usmażone faworki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószać obficie cukrem pudrem i podawać.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można ewentualnie użyć jeden cukier waniliowy.
SylaUla
Babeczka35
Bardzo polecam :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)