Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cytrynowo-waniliowe faworki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjne faworki wzbogaciłam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i cukrem waniliowym z prawdziwą wanilią. Nie ukrywam, że faworki wyszły pyszne, kruche i idealne. Bardzo polecam.

Cytrynowo-waniliowe faworki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowo-waniliowe faworki

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka soku z cytryny ( świeżo wyciśniętego )

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-waniliowe faworki
1. Z podanych składników należy zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto kilkakrotnie składać i ubijać tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Po tej czynności ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

2. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto dość cienko, kroić w prostokąty, na środku każdego zrobić nożem nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.

3. Następnie na rozgrzanym oleju smażyć faworki z obu stron na złoty kolor.

4. Usmażone faworki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Oprószać obficie cukrem pudrem i podawać.

5. Smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można ewentualnie użyć jeden cukier waniliowy.
Cytrynowo-waniliowe faworki
Ciasto wałkujemy, kroimy w pasy i formujemy faworki.

Tagi:

faworki deser