edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Zupa krem brokułowo-cukiniowa z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa krem z brokułu i cukinii z podsmażanymi pieczarkami to zdrowa i pożywana propozycja na obiad przyrządzana kilka minut.

Zupa krem brokułowo-cukiniowa z pieczarkami

Składniki:

Zupa krem brokułowo-cukiniowa z pieczarkami

 

  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 5 -10 dag pieczarek
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Koperek do posypania
  • Opcjonalnie: śmietana, jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Zupa krem brokułowo-cukiniowa z pieczarkami
1. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju w większym naczyniu.

2. Dodajemy pokrojoną cukinie, solimy delikatnie i podsmażamy chwilę, następnie wlewamy wywar warzywny i dodajemy do niego różyczki brokułu i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka.

3. Gotujemy wszystko do miękkości warzyw. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

4. Czekamy, aż zupa chwilkę przestygnie i blendujemy wszystko na krem.

5. Dodajemy na koniec podsmażone pieczarki i dodajemy koperek. Opcjonalnie możemy dodać kleks z jogurtu lub śmietany.

Najlepiej podawać z: podsmażonymi pieczarkami, serkiem mascarpone, grzankami czosnkowymi, serem kozim, serem feta, pestkami dyni lub ciecierzycą.