jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kakaowe krówki -domowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przed podaniem cukierki możemy zapakować z przeźroczyste papierki. Takie domowe łakocie smakują wyjątkowo

Kakaowe krówki -domowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe krówki -domowe

 

  • Składniki:
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 200 gram cukru,
  • 100 gram masła,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kopiata łyżka kakao dobrej jakości,

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe krówki -domowe
Śmietankę przelewamy do garnka w którym będziemy gotować masę krówkową. Stawiamy na ogniu. Gdy się podgrzeje dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, by powstała ciągnąca masa. W połowie gotowania dodajemy do masy kakao. W trakcie podgrzewania masę często mieszamy, by się nie przypaliła. Między czasie naczynie prostokątne o wymiarach mniej więcej 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę wylewamy na przygotowaną formę i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie wkładamy całość na około 0,5 godziny do lodówki, by zastygła. Gotowy blok cukierkowy wyjmujemy i dzielimy na porcje
Kakaowe krówki -domowe
Do śmietanki dodajemy cukier oraz masło. Gotujemy
Kakaowe krówki -domowe
W trakcie gotowania do masy dodajemy kakao
Kakaowe krówki -domowe
Gotową masę wylewamy do przygotowanej formy
Kakaowe krówki -domowe
Zastygnięty blok cukierkowy dzielimy na porcje