aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kakaowe mini serniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast tradycyjnego sernika na zimno polecam mini serniczki kakaowe z lekką słodką bitą śmietaną na wierzchu.

Kakaowe mini serniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe mini serniczki

 

  • 2 serki homogenizowane
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • biszkopty

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe mini serniczki
Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę. Wsypujemy do niej cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach, aż będzie sztywna i lśniąca. Kilka łyżek ubitej śmietany zostawiamy do wyłożenia jej na wierzch serniczków. Następnie dodajemy serki homogenizowane i nadal miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i zastawiamy do napęcznienia. Następnie na kilka sekund wstawiamy ją do mikrofali, żeby rozpuściła się. Powoli wlewamy ją do masy serkowej i energicznie miksujemy. Na sam koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na dnie papilotek układamy okrągłe biszkopty. Na biszkoptach wykładamy po 2 łyżki kakaowej masy. Serniczki wstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozsmarowujemy na ich wierzchu ubitą śmietanę i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem serniczki wyjmujemy z papilotek i układamy na talerzykach deserowych.
Kakaowe mini serniczki
Do ubitej śmietany z cukrem pudrem dodajemy serki homogenizowane i dokładnie miksujemy.
Kakaowe mini serniczki
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnioe ogrzewamy ją i dodajemy do masy energicznie mieszając.
Kakaowe mini serniczki
Do papilotek na muffinki wkładamy po okrągłym biszkopcie.
Kakaowe mini serniczki
Na biszkopty wykładamy kakaową masę serową. Serniczki na chwilę wstawiamy do lodówki. Na końcu na wierzchu rozsmarowujemy ubitą śmietanę.

Tagi:

biszkopt