Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kakaowe muffinki z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jabłka mają wiele zastosowań w kuchni. Można je np. ukryć w kakaowych muffinkach :) Dzięki nim słodycz ciasta zostaje przełamana kwaskowością owoców, co czyni muffinki pysznymi.

Kakaowe muffinki z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kakaowe muffinki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe muffinki z jabłkami

Składniki suche

Kakaowe muffinki z jabłkami
Składniki suche to: mąką, proszek do pieczenia, cukier, kakao, cynamon, za chwilę dodam tu też orzechy

Do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cynamon. Orzechy siekamy, dodajemy do powyższych składników suchych.

Składniki mokre

Kakaowe muffinki z jabłkami
Składniki mokre to: olej, mleko i rozmącone jajko

W drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Wbijamy i rozmącamy jajko, dodajemy olej i mleko, mieszamy trzepaczką.

Połączenie składników suchych i mokrych

Kakaowe muffinki z jabłkami
Składniki mokre i suche łączymy ze sobą i mieszamy

Składniki suche i mokre łączymy ze sobą. Mieszamy łyżką, ale niezbyt dokładnie - dzięki temu muffinki będą puszyste.

Dodanie jabłek

Kakaowe muffinki z jabłkami
Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy.

Pieczenia

Kakaowe muffinki z jabłkami
Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy

Formę do pieczenia muffinek wypełniamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C., pieczemy 20 minut.

Po upieczeniu muffinki studzimy. Przed podaniem lukrujemy.