Sposób przygotowania:
Kakaowe muffinki z jabłkamiSkładniki suche
Do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cynamon. Orzechy siekamy, dodajemy do powyższych składników suchych.
Składniki mokre
W drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Wbijamy i rozmącamy jajko, dodajemy olej i mleko, mieszamy trzepaczką.
Połączenie składników suchych i mokrych
Składniki suche i mokre łączymy ze sobą. Mieszamy łyżką, ale niezbyt dokładnie - dzięki temu muffinki będą puszyste.
Dodanie jabłek
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta, mieszamy.
Pieczenia
Formę do pieczenia muffinek wypełniamy papilotkami. Do każdej papilotki wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C., pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu muffinki studzimy. Przed podaniem lukrujemy.
SylaUla