SUPERPRZEPIS

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym Więcej zdjęć (3)

Bardzo miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego.

Składniki:

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym

ETAP 1:

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym
Do masy kajmakowej wlać mleko, olej i jajka.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić.
Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy.

ETAP 2:

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym
Do mokrych składników wsypać przesianą mąkę.

Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka.

ETAP 3:

Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym
Gotową masę wykładać do foremek na muffinki.

Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :)