Sposób przygotowania:
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowymETAP 1:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić.
Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy.
ETAP 2:
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka.
ETAP 3:
Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :)
Jagodowa
SylaUla