Sposób przygotowania:
Kakaowiec wg FemmeFatale
Jaja wyparz. Oddziel białka od żółtek. Do rondla lub małego garnka przełóż margarynę i powoli zacznij ją ogrzewać, następnie wsyp cukier oraz kakao cały czas mieszając. Na samym końcu dolej wodę. Wszystkie rozpuszczone składniki gotuj przez krótką chwilę, od czasu do czasu mieszając. Z tak przygotowanej odlej pół szklanki, a resztę odstaw do wystudzenia. Przesianą mąkę wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia. Gdy masa kakaowa będzie zimna dodawaj do niej małymi partiami mąkę i ucieraj. Następnie dodawaj po jednym żółtku i w międzyczasie dodaj również aromat pomarańczowy. Całość utrzyj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy kakaowej - delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gotowe ciasto wylej na kwadratową blaszkę i równomiernie rozsmaruj. Piecz przez około 50 - 55 minut w temperaturze 150 stopni. Upieczone ciasto wystudź. Rozgrzej odrobinę pozostawioną wcześniej masę kakaową i posmaruj nią wierzch ciasta.Kakaowiec gotowy!