migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kalafior marynowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W słoikach zamykamy przeróżne warzywa więc możemy zamknąć tez kalafiora. Ja swojego kalafiora zamknęłam w słoiczku razem z marchewką. Do zalewy dodałam troszkę kurkumy dzięki temu kalafior ma ładny żółciutki kolor.

Kalafior marynowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior marynowany

składniki do słoika

  • 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek)
  • 2 nieduże marchewki

zalewa

Sposób przygotowania:

Kalafior marynowany
Składniki zalewy zagotować. Zalewę wystudzić. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dokładnie umyć. Następnie kalafiora zblanszować czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty.

Osączyć na sicie i wystudzić. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki. Zalać wystudzoną zalewą.

Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.

Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej ilości składników wychodzą 3 słoiki i pojemności ok 900 ml. 
Kalafior marynowany
Kalafiora podzielić na małe różyczki i dokładnie umyć.
Kalafior marynowany
Następnie kalafiora zblanszować czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty. Osączyć na sicie i wystudzić
Kalafior marynowany
Marchewki obrać i pokroić w plasterki. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki.
Kalafior marynowany
Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika.