Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Muffinki warzywne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna przekąska z dowolnymi warzywami, dobra do zabrania na drugie śniadanie, do pracy jak i do przekąszenia w domu.

Muffinki warzywne

Składniki:

Muffinki warzywne

 

Sposób przygotowania:

Muffinki warzywne

przygotowanie warzyw

Muffinki warzywne
Ugotowane warzywa: marchew, kalafior, brokuł i fasolka szparagowa

Marchew obrać. Z fasolki szparagowej odciąć z obu stron końcówki. Opłukać warzywa i ugotować.

rozdrobnienie warzyw

Muffinki warzywne
Pokrojone warzywa, przygotowane do ciasta

Marchew pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki około 2 cm, kalafior i brokuł pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie ciasta

Muffinki warzywne
Składniki na ciasto do muffin wystarczy tylko razem zmiksować

Do obu rodzajów mąki dodać mleko, olej, jajko, proszek do pieczenia, sodę i rozpuszczone masło.

Zmiksować razem składniki.

przygotowanie do pieczenia

Muffinki warzywne
przygotowane ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremek

Do ciasta dodać pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Delikatnie wymieszać do połączenia składników.

Nałożyć w foremki do muffinek do 3/4 wyskości

pieczenie

Muffinki warzywne
Upieczone muffinki można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Muffinki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 25 minut