misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Sałatka na zimę

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju sałatki do obiadu. Zaczynając od tych ze świeżych sezonowych warzyw, a kończąc na tych które zaprawiamy do słoików letnią porą. Ta sałatka jest bardzo smaczna i kolorowa. Pełna letnich warzyw z działki.

Sałatka na zimę Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sałatka na zimę

 

  • 1,7 kg kapusty
  • 900 g czerwonej papryki
  • 800 g cebuli
  • 600 g marchewki
  • 2-3 łyżki soli

 

  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szkl cukru
  • 125 ml octu
  • 4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Sałatka na zimę
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście, z cebuli wierzchnią warstwę, marchew obieramy i dokładnie myjemy, paprykę dokładnie myjemy pozbawiamy gniazd nasiennych. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, kapustę drobno szatkujemy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia. Z warzyw wylewamy powstały sok. Do słoików dodajemy przyprawy oraz olej i niewielką ilość zalewy. Wkładamy dobrze dociskając osączone z soku warzywa. Słoiki uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut, po czym odwracamy do góry dnem aż do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka na zimę
Kapustę szatkujemy marchew ścieramy na tarce cebulę kroimy w piórka a paprykę na paseczki
Sałatka na zimę
Warzywa posypujemy solą i dokładnie mieszamy
Sałatka na zimę
Do czystych słoików dajemy przyprawy olej oraz niewielką ilość zalewy
Sałatka na zimę
Do słoików wkładamy odciśnięte z soku warzywa
Sałatka na zimę
Słoiki uzupełniamy zalewą
Sałatka na zimę
Słoiki odwracamy do góry dnem do ostudzenia
Sałatka na zimę
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu