Sposób przygotowania:
Sałatka na zimę
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście, z cebuli wierzchnią warstwę, marchew obieramy i dokładnie myjemy, paprykę dokładnie myjemy pozbawiamy gniazd nasiennych. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w piórka, kapustę drobno szatkujemy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 4 godziny. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostudzenia. Z warzyw wylewamy powstały sok. Do słoików dodajemy przyprawy oraz olej i niewielką ilość zalewy. Wkładamy dobrze dociskając osączone z soku warzywa. Słoiki uzupełniamy zalewą. Pasteryzujemy 15 minut, po czym odwracamy do góry dnem aż do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dawid
misia5
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :) Takie sałatki są najlepsze :)