Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Kalafior pod serową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i pożywne danie to idealny sposób na lekki obiad. Bogactwo smaku i aromatu w jednym.

Kalafior pod serową pierzynką

Składniki:

Kalafior pod serową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Kalafior pod serową pierzynką
Kalafior czyścimy. Następnie wrzucamy go do zagotowanej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i soli. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie kalafior odcedzamy, osuszamy i dzielimy na średniej wielkości różyczki. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Pomidory parzymy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na małą kostkę, tak samo jak szynkę. W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, szynkę i pomidory, doprawiamy po wierzchu solą i pieprzem, polewamy śmietaną, a na wierzchu układamy plastry cieniutko pokrojonego sera, tak aby zakryły całe składniki. Na sam koniec obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i wiórkami masła. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.