dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Kalafior z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Hiszpańska przekąska z kalafiora. W oryginale często podawana jest w mniejszych porcjach jako tapas.

Kalafior z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior z papryką

 

  • 1 mały kalafior
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior z papryką
Kalafiora umyłam, rozdrobniłam i ugotowałam w osolonym wrzątku na półtwardo (ok. 8 min.). Kalafior odcedziłam, ale zostawiłam 1/3 szklanki wywaru. Papryczkę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w paseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek. Podsmażyłam chwilę mieszając, a następnie dodałam papryczkę, pietruszkę i wodę z gotowania kalafiora. Doprawiłam octem winnym, solą i pieprzem i dusiłam 3 minuty. Ugotowanego kalafiora ułożyłam na półmisku i polałam sosem.
Kalafior z papryką
Papryczkę umyłam, oczyściłam z nasion i pokroiłam w paseczki.
Kalafior z papryką
Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek. Dodałam paprykę i pietruszkę
Kalafior z papryką
Następnie podlałam wywarem z gotowania kalafiora i gotowałam 3 minuty
Kalafior z papryką
Ugotowanego kalafiora ułożyłam na półmisku i polałam sosem.