Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Kalafior z wina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wkładamy oczyszczone kalafiory do wrzącej wody. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dużą łyżkę cukru i wlewamy wino ...

Kalafior z wina

Składniki:

Kalafior z wina

 

Sposób przygotowania:

Kalafior z wina
Wkładamy oczyszczone kalafiory do wrzącej wody. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, dużą łyżkę cukru i wlewamy wino. Gotujemy na pół miękko. Odcedzamy, dzielimy na cząstki.
Gdy kalafiory się gotują,
smażymy na maśle pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Teraz kładziemy różyczki kalafiorów, parówki pokrojone w plasterki, kawałki papryki i ósemki obranych ze skórki pomidorów.
Ubijamy w garnuszku śmietanę z jajkiem, utartym serem, solą, pieprzem i koperkiem. Zalewamy warzywa i wstawiamy na 15-20 minut do nagrzanego (180°) piekarnika.