anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kalafior z truskawkami w imbirowym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dość niecodzienny sposób na podanie kalafiora, ale niezwykle smaczny i aromatyczny. Można go podać do dania głównego, na lekką kolację lub niskokaloryczną przekąskę.

Kalafior z truskawkami w imbirowym sosie

Składniki:

Kalafior z truskawkami w imbirowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Kalafior z truskawkami w imbirowym sosie
Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę pół na pół z mlekiem, dodać po łyżeczce soli i cukru i wrzucić kalafiora. Gotować na dużym ogniu 4-5 minut, odcedzić.Pomarańczę dokładnie wyszorować i umyć w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę, z połowy wykroić fileciki bez skórki, z drugiej połowy wycisnąć sok. Do rondelka wlać oba soki, oliwę, dodać łyżkę skórki otartej z pomarańczy, miód i imbir. Gotować przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i chili w proszku. W misce wymieszać różyczki kalafiora, cząstki pomarańczy i pokrojone truskawki. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać.

Tagi:

kalafior