Sposób przygotowania:
Kalafior z truskawkami w imbirowym sosie
Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę pół na pół z mlekiem, dodać po łyżeczce soli i cukru i wrzucić kalafiora. Gotować na dużym ogniu 4-5 minut, odcedzić.Pomarańczę dokładnie wyszorować i umyć w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę, z połowy wykroić fileciki bez skórki, z drugiej połowy wycisnąć sok. Do rondelka wlać oba soki, oliwę, dodać łyżkę skórki otartej z pomarańczy, miód i imbir. Gotować przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i chili w proszku. W misce wymieszać różyczki kalafiora, cząstki pomarańczy i pokrojone truskawki. Całość polać sosem i delikatnie wymieszać.
Alex_M
anemon
Całość smakuje znakomicie, a sos jest rewelacyjny. Spróbuj, jestem pewna, że tak zrobiony kalafior będzie Ci smakował.