Sposób przygotowania:
Kotlety z kalafiora z papryką i serem
Usunąć liście i łodygę z kalafiora. Warzywo umyć, posolić, włożyć do dużego garnka, zalanego do połowy wodą i ugotować do miękkości. Dobrze osaczyć z wody i ostudzić. Kalafior rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera. W czasie, kiedy gotujemy kalafiora, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Kalafior łączymy z przestudzoną usmażoną papryką z cebulą, dodajemy starty na drobnych oczkach ser. Dodajemy 2 jaja, otręby, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę, czosnek i przyprawy. Próbujemy i przyprawiamy do smaku. Lepimy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Gdyby masa nie kleiła się zbyt dobrze, dodajemy nieco bułki tartej lub otrąb. Smażymy do zrumienienia na średnim ogniu.
anemon
Natala1210