Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalafiorowa z serkiem :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Można robić w wersji na rosole albo wywarze z warzyw .

  Kalafiorowa z serkiem :

Składniki:

Kalafiorowa z serkiem :

 

  • 1/2 średniej wielkości kalafiora z głąbem i liśćmi
  • 1 duża marchewka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku
  • 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 4 szklanki rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z serkiem :
Umyty kalafior podzielić na małe różyczki , oczyścić . Liście i głąb kalafiora umyć , odrzucić łykowate kawałki , a resztę pokroić w cienkie paseczki ( liście ) lub drobną kostkę ( głąb ). Obraną marchew ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę . Włożyć wszystko do dużego garnka i zalać rosołem lub wywarem .Gotować 40 minut na średnim gazie. Wrzucić do zupy pokruszony ser i i połowę kopru. Gotować kilka minut aż ser się rozpuści . Wlać śmietankę . Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej , pieprzem i maggi . Podawać posypaną resztą kopru. Jeśli ktoś woli gęstą zupę to można w ostatnim momencie rozrobić 3 łyżeczki mąki z zimną wodą , wlać do zupy i zagotować .

Tagi:

kalafior