Sposób przygotowania:
Kalafiorowa z serkiem :
Umyty kalafior podzielić na małe różyczki , oczyścić . Liście i głąb kalafiora umyć , odrzucić łykowate kawałki , a resztę pokroić w cienkie paseczki ( liście ) lub drobną kostkę ( głąb ). Obraną marchew ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę . Włożyć wszystko do dużego garnka i zalać rosołem lub wywarem .Gotować 40 minut na średnim gazie. Wrzucić do zupy pokruszony ser i i połowę kopru. Gotować kilka minut aż ser się rozpuści . Wlać śmietankę . Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej , pieprzem i maggi . Podawać posypaną resztą kopru. Jeśli ktoś woli gęstą zupę to można w ostatnim momencie rozrobić 3 łyżeczki mąki z zimną wodą , wlać do zupy i zagotować .
Natala1210
bajtek
zewa
elzbieta8960