Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz nowych inspiracji na danie obiadowe, mam coś dla Ciebie. Gołąbki z kalafiorem, wystarczy zamiast ryżu dodać kalafior surowy, a zaskoczysz rodzinę tym niesamowitym daniem.

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem

Składniki:

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem

 

  • 1kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka kapusty młodej
  • ½ główki kalafiora
  • 1 całe jajko
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka Vegety
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem

I

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem
Przygotowanie mięsa, warzyw, przypraw do nadzienia gołąbków.

1. Kapustę parzę, dzielę na liście.
2. Kalafior, obraną marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, Cebulę obieram drobno kroję. Warzywa dodaję do mięsa, wbijam jajka, wsypuję paprykę ostrą, sól, majeranek i wyrabiam masę mięsną.

II

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem
Układanie mięsa na liściach kapusty i zwijanie w roladki.

3. Na każdy liść kapusty nakładam mięso i zwijam w roladki.

III

Gołąbki z młodej kapusty z kalafiorem

4. Następnie gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam dwiema szklankami wody, posypuję Vegetą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia, bez sosu od pieczenia.
6. W rondelku gotuję jedną szk. wody, wlewam przecier oraz ketchup, sos zagęszczam mąką.
7. Sosem polewam gołąbki.

IV

8. Gotowe.
9. Smacznego