Sposób przygotowania:
Gołąbki z młodej kapusty z kalafioremI
1. Kapustę parzę, dzielę na liście.
2. Kalafior, obraną marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, Cebulę obieram drobno kroję. Warzywa dodaję do mięsa, wbijam jajka, wsypuję paprykę ostrą, sól, majeranek i wyrabiam masę mięsną.
II
3. Na każdy liść kapusty nakładam mięso i zwijam w roladki.
III
4. Następnie gołąbki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam dwiema szklankami wody, posypuję Vegetą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia, bez sosu od pieczenia.
6. W rondelku gotuję jedną szk. wody, wlewam przecier oraz ketchup, sos zagęszczam mąką.
7. Sosem polewam gołąbki.
IV
8. Gotowe.
9. Smacznego